2011. november 29., kedd

Megkezdődött a ferences vértanúk boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakasza

„Életüket adták, hogy nekünk életünk legyen.” Erdő Péter bíboros prímás ünnepélyes zsolozsma keretében megnyitotta a hét ferences vértanú, Károlyi Bernát és társai boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakaszát.
„Ferences testvéreink utat tapostak számunkra a XX. század viharaiban. Nyomdokaikban eljuthatunk Krisztushoz. Olyan út ez, amihez mérhetjük magunkat, életünk törekvéseit” – mondta Kálmán Peregrin, a november 27-én, vasárnap megnyitott boldoggáavatási eljárás viceposztulátora. Erdő Péter bíboros prímás a pasaréti templomban tartott ünnepélyes zsolozsmán rendelte el az eljárás egyházmegyei szakaszának megindítását. A zsolozsmát követően esküt tettek a főpásztor által kinevezett szakértők, akik az eljárást végző bizottság tagjai lesznek. Az ünnepségen részt vettek a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tagjai és az azon településekről érkezett zarándokok, ahol a vértanú szerzetesek 1944 és 1954 között mártírhalált haltak.
Ezen ünnepi vasárnap emlékezés is volt arra az 1950-es adventi első vasárnapra, amikor a templomból elhurcolták  Károlyi Bernát házfőnököt, korábbi kínai misszionáriust, aki 1954-ben a börtön embertelen bánásmódja következtében halt meg.
„A XX. századot a vértanúk századává avatják a diktatúrák, újraolvastatják Krisztus passióját”  – hangzott el a szertartáson. A ferences szerzetesek életéről szóló rövidfilm bemutatta azt a hét embert, akik nem hagyták cserben azt a népet, mely őket befogadta, holott tisztában voltak maradásuk következményeivel. Károlyi Bernát és hat társa személyében a magyar katolikus egyház boldoggá avatott vértanúit reméli tisztelni.

A vértanúk:
Körösztös Krizosztom (1909–1944)
Kovács Kristóf (1914–1944)
Hajnal Zénó (1900–1945)
Kiss Szaléz (1904–1946)
Lukács Pelbárt (1916–1948)
Kriszten Rafaelt (1899–1952)

forrás: Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése