2011. november 3., csütörtök

Megálmodott az Isten


Néhány jó tanács a hivatáskereséshez


 
Élethivatásunk felfedezése nem mindig egyszerű. Bár minden élethivatás misztérium, de mégsem megfejthetetlen rejtély. Isten ugyanis meg akarja mutatni nekünk azt az utat, ami a mienk lesz, ami a legjobb számunkra, ahol igazán boldogok és boldogítók lehetünk. Ugyanakkor Isten szabadságot is ad, és nem kényszerít ránk semmit, még azt az utat sem, ami a boldogságot hozza. Ezt nekünk is akarnunk kell, és komolyan keresni, ami munkával jár. Illúzió, hogy jól fogok tudni dönteni nagy dolgokban anélkül, hogy kis dolgokban kitartó és hűséges lennék. De melyek is ezek a kis dolgok? 

 
 Elsőként a rendszeres imádság. Talán nehezen megy. De akarok-e tanulni imádkozni? Ismerem-e a lehetőségeket (például lelkigyakorlatos programok)? Az imában is lehet növekedni!
Isten igéjének olvasása. A Biblia éve jó lehetőséget adhat arra, hogy komolyabban vegyük a Szentírást. Olvastam-e már az evangéliumokat? Jézus életével érdemes kezdeni, ez a Biblia közepe, ez a kulcs. Az egész Szentírást Jézus személye világítja meg.
Ugyanakkor olvastam-e már a szentmise és a gyónás misztériumáról? Hogyan veszek részt a húsvéti szertartásokon? A húsvéti szent három nap egyedülálló lehetőséget ad hitünk mély átélésére. Lehetőség van néhány napos elvonulásra is, és szerzetesközösségekkel együtt ünnepelni például Pannonhalmán (bencések), Esztergomban (ferencesek), Dobogókőn, Püspökszentlászlón (jezsuiták).
Fontos kérdés, hogy van-e olyan hely, ahol másokat szolgálok, illetve van-e valaki, akivel át tudom beszélni a benső dolgaimat, kérdéseimet?

 
Hivatástisztázó programokat számos szeminárium és szerzetesrend ajánl fel. Emellett fontos lehet olyan emberekkel beszélgetni, akik jól élik a hivatásukat. A közelmúltban egy szerzetesrendbe lépett fiatal nő említette nekem, hogy egy ilyen találkozás milyen sokat jelentett számára a keresésben: olyan emberekkel találkozott, akik már a helyükön voltak. Hivatásukat szépen megélő családosokkal, papokkal vagy szerzetesekkel való beszélgetés mágnesként hathat ránk, eligazíthat, hogy mi is a helyünkre kerülhessünk.
Mert van helyünk! Az élethivatás Isten szeretettel teli álma rólunk. Merjünk együtt álmodni vele, és az álom valósággá válik.

Koronkai Zoltán SJ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése