2012. április 3., kedd

Beindult a gyóntatási nagyüzem a ferences templomokban

A nemzeti kegyhely oltárszobrai újjászületnek

„A megújulás felé” címmel a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeumban kiállítás nyílik a mátraverebély-szentkúti bazilika közelmúltban restaurált oltárszobraiból. A nagyszerdán, vagyis április 4-én 11 órakor kezdődő eseményen köszöntőt mond Vigh Annamária, a NEFMI közgyűjteményi főosztályvezetője. A kiállítást Kálmán Peregrin ferences kegyhelyigazgató nyitja meg. A felújított barokk alkotásokat Ferenczy Attila restaurátor mutatja be. A kiállításon megtekinthető a nemzeti kegyhely öltöztethető kegyszoborának ruhatára is. A Kisjézust karján tartó Szűzanya szobrának ruhácskáit már több mint egy évtizede Varga Ottóné ipolytarnóci szabómester, világi rendi ferences készíti.

Beindult a gyóntatási nagyüzem a ferences templomokban


Húsvétra készülve a hívők számára a legfontosabb, hogy megtisztult lélekkel vegyenek részt a feltámadás megünneplésében. Nagyhéten mindig megnő a gyónni szándékozók száma. A ferences rendházakban hagyományosan általában a templomból is elérhető folyosón vagy külön teremben helyezkednek el a gyóntatófülkék, ahol búcsúk és nagy ünnepek alkalmával szinte egész nap több gyóntató várja a híveket. A rend most is felkészült a sok gyónó fogadására. A pesti ferenceseknél hat, a Margit körúti rendházban pedig kettő-négy pap áll a hívek rendelkezésére a déli órákat kivéve egész nap.

A Margit körúton a nagyhét minden napján délelőtt 7.15–12, hétfőtől szerdáig 17–20 óra között, csütörtöktől szombatig pedig 16–20 óra között, a Ferenciek terén minden délelőtt 8-12-ig, délutánonként csütörtök és péntek kivételével 16-19 óráig, csütörtökön, pénteken pedig 16-17.30-ig gyóntatnak a ferences atyák. Pasaréten a szent három napon reggel 7-8 között, csütörtökön 16-18 között, pénteken 14-18 között, szombaton 16-20 között a templomban, napközben pedig a plébánián lehet gyónni.

Az ország többi ferences templomában is (Esztergom, Gyöngyös, Rózsadomb, Sümeg, Mátraverebély–Szentkút, Szécsény, Szeged, Szombathely, Zalaegerszeg) megnövekedett időkeretben várják a nagyhéten a gyónókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése