2011. október 11., kedd

A Szűz Anya szabója



szuzanya_szaboja_031.jpg
 
A kegyszobor Nógrád megyében, a 800. éves zarándok helyen, nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton a bazilikában található, a főoltár mögötti kegyoltáron.
Szűz Máriát ábrázolja, jobb oldalán a kis Jézussal, balkezében jogarral.  A szobor eredetét nem tudni pontosan, feltehetően hársfából faragott, barokk alkotás.  Öltöztethető szobornak készült, a jobb karja kivehető, mert az öltöztetést másképpen nem lehetne megoldani.
A kis Jézust eredetileg a jobb tenyerén tartotta Szűz Mária, de később más megoldást alkalmazva egy kovácsolt vascsappal erősítették a Gyermek szobrát, a Szűzanya szobrához.
Szűzanya alakját faragott ruha fedi, fején valódi emberi haj, hálós szerkezetű anyagra varrva. A kis Gyermeknek festett szőke haja van, és ruhátlan a teste. Mindkét szobor fejét korona ékesíti, amelyet a benne lévő felirat szerint, 1851-ben adományoztak.
A kifogástalan állapotban lévő kegyszobrot, az elmúlt évszázadok alatt, rovarkárosodás nem érte.

A szobor talapzatának alsó felületén latin felirat található: „STATUA MIR VERA.”
Jelentése: „Ami itt áll, az valóban a csodatévő szobor.”

Zarándokok tízezrei keresik fel minden évben a kegyhelyet. A kegyszobor előtt imádkozva kérik a Szűzanya közben járását minden féle bajban, betegségben. Sokan hálaadásuk jeleként zarándokolnak el, hogy megköszönjék a meggyógyulásukat, az imájuk meghallgatását.
Mátraverebély-Szentkút egy szenthely.
Hosszú évszázadok óta zarándokolnak el ide, az Istenben hívő emberek, Isten iránti szeretetükkel, Nagyasszonyunk a Boldogságos Szűz Mária tiszteletével, kérő és  hálaadó imáikkal, hogy hazatérve a kegyhelyről, vétkeiktől megtisztulva, Istennek hálát adva, boldogabb és békésebb életet éljenek.

Felhasznált irodalom és kép Varga Ottóné honlapjáról: http://www.vargaottone.hu/

Bővebb információk a kegyhelyről az alábbi weboldalon találhatók: www.szentkut.hu
 
 A mátraverebély-szentkúti kegyhelyen október 8–9-én tartják az év utolsó nagybúcsúját Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. 

Most is előkerül majd a kegyszobor ruhatárából a parasztos magyar ruha.
Varga Ottóné, Magdika, a kegyszobor ruháinak készítője az ünnep előtti napon adja Máriára a piros–fehér–zöld viseletet. Magdika Ipolytarnócon él, női szabó, esküvői ruhákra szakosodott, és nem mellesleg immár tíz éve a kegyszobor öltöztetője, ruháinak tervezője, kivitelezője és karbantartója. Palócos beszédű, temperamentumos, vidám hölgy. Hogyan lett a Szűzanya szabója?


– Kislánykorom óta járok Szentkútra, először szüleimmel, nagyszüleimmel, később pedig a férjemmel zarándokoltunk a tőlünk ötven kilométerre lévő kegyhelyre. Tizenhat évesen megfogadtam, ha megtanulok varrni, készítek a Szűzanyának egy ruhát, mert bántott, hogy mindig ugyanabban az öltözékben láttam. Fogadalmamat egy időre elfeledtem, de édesapám halála után, 2000-ben újra eszembe jutott. Felajánlásomat a kegyhelyet őrző ferences atyák nagy örömmel fogadták. Azóta már tizenegy ruhát készítettem a Szűzanyának. Van köztük két bordó, az egyik hernyóselyemből, fehér alapon, világoskékkel hímzett, a másik arannyal hímezve. Ezeket pünkösdkor viseli. Akad két magyaros is, az egyik úri, a másik parasztos. Ez utóbbi a legsikeresebb, ugyanis a kegyhelyen emléktárgyként megvásárolható kis kegyszobor-másolatokon is ebben látható.

– Amikor az első ruhát készítettem, még a szobor közelébe sem mehettem. Mintának odaadták a Szűzanya egyik hajdani viseletét. Régi könyveket, szentkúti képeket tanulmányoztam, hogy eldöntsem, milyen is legyen a ruha. Aztán mintha valaki vezette volna a kezemet, kialakult valami új. Nagyon jól sikerült, bár kicsit hosszú lett. Tettünk a szobor alá egy márványlapot, akkor megemelkedett a Szűzanya, és tökéletesen állt rajta a ruha. Így kezdődött.

– Évente hat–hét alkalommal öltöztetem át a szobrocskát. Böjti időszakban nincsen rajta varrott ruha, ilyenkor látszik a szobor egyszerű, festett, kék viselete. Úgy is nagyon szép. Változik a ruha húsvétra, pünkösdre, Szent Annára, Nagyboldogasszonyra, Kisboldogasszonyra, Magyarok Nagyasszonya ünnepére és karácsonyra. Büszke vagyok a munkámra, de alázatosan szeretném végezni a dolgomat. Nagyon jó érzés, amikor sokan odamennek a Szűzanyához, és előtte imádkoznak. Ilyenkor azt kérem: Drága Szűzanyám, ha csak lehet, teljesítsd mindenkinek a kérését. A Szűzanya szolgálata megváltoztatta az életemet. Amikor az első ruha elkészült, elolvastam Szent Ferenc életét, ami annyira megragadott, hogy azonnal döntöttem, belépek a ferences világi rendbe. Férjemmel együtt nagyon sokat imádkozunk, mindennap végezzük a zsolozsmát.

Szerdahelyi Csongor
 









 

2 megjegyzés:

  1. Büszke vagyok, mert Magdika az én bérma keresztanyám és nagyon szeretjük:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Náncsi!

    Szeretettel köszöntelek az oldalon!
    Köszönöm, hogy megosztottad velünk : )
    Azt gondolom, hogy Magdika nagyon hiteles keresztény és rendkívül ügyes a szakmájában.

    Pax:
    Szabóné Anita

    VálaszTörlés