2012. január 4., szerda

Kapucinusok és az árvíz

Alsóvízivárosi Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom 
 - Kapucinus templom Budapest

Írta és fényképezte: Vizler Imre, Teljes változat a templom.hu oldalon olvasható


Különböző hatású természeti csapások érték a templomot:
- az 1763-as és 1781-es földrengések a templom épületében csekély kárt okoztak, de a falak megrepedtek.
- 1775-ben és 1811-ben a Duna áradása következtében kétméteres hullámok vették körül az épületeket.
- 1810. szeptember 5-én tűzvész pusztított a Rácvárosban. A tűz templomra történő tovaterjedését a hathatós megelőző védekezés mellett az atyák és a hívek imái gátolták meg. A hívek hálából Szent Flóriánról nevezett oltár adományozását ajánlották fel, de a fogadalmi oltár csak ígéret maradt. Később, Iretzer Mihály és felesége a templomnak adományozott egy Szent Flóriánt ábrázoló festményt, melyet 1813-ban meg is áldottak, de a képet csakhamar átvitték a helyőrségi (Mária Magdolna) templomba, ahonnét nem került vissza. Ezek után a hívek közadakozásból 500 forintért újabb, ismét a tűzoltók védőszentjét ábrázoló festményt vásároltak.
- A Duna 1838. januárjában és március 15-én ismét kilépett medréből, a templom és a zárda víz alá került. Az áradás május 20-án megismétlődött, ekkor a vízszint már kilencméteresre nőtt. 

- Az 1876. február 23-án keletkezett árvíz három hétig okozott gondot.
1886-ban ismét renoválták a templomot 4542 forintos ráfordítással, az összeg többsége gyűjtésből keletkezett.
Az 1892. évi munkálatokat a falakba szivárgott talajnedvesség megszüntetése indokolta. Budapest székesfőváros térítésmentesen gázvilágítással látta el a templomot.
Az I. világháborút követő trianoni döntés a mai Magyarország területén a tíz kapucinus zárdából csupán négyet hagyott meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése