2012. január 11., szerda

Pilisvörösvári szobrász munkái a vatikáni magyar kápolnában

Gizella királynõ a koronázási palásttal
(a Kiss Sándor szobrászművész által készített gipszvázlat)


2005. április - Vörösvári Újság:

1980-ban szentelte fel II. János Pál pápa a vatikáni magyar kápolnát. Kevesen tudják, hogy a Szent Péter Bazilika fõhajója alatt lévõ kápolnának vörösvári vonatkozása is van: három mészkõbõl készült domborművét Bajnok Béla szobrászművész faragta. A Vatikánban már évszázadokkal korábban is volt egy magyar kápolna, amelyet II. Szilveszter pápa adományozott Szent István királynak. Ezt a kápolnát 1776-ban azonban lebontották. A Magyarország Nagyasszonyáról elnevezett mostani kápolnát VI. Pál pápa adományozta a magyaroknak 1977-ben, és II. János Pál pápa szentelte fel 1980. október 8-án.
A kápolna a Szent Péter székesegyház altemplomában – a régi bazilika szintjén található. A kápolna egyik oldalánál látszódnak is azok a falmaradványok, amelyek a legõsibb, még Nagy Konstantinus császár által emelt bazilikából maradtak meg.
A kápolna belsõ terének kialakítása több éven keresztül folyt és több jeles szobrászművészünk vett benne részt. Szent István bronzszobrát Varga Imre, a kápolna hátfalán lévõ bronz reliefet pedig Amerigo Tot készítette. Az oldalfalakat Kiss Kovács Gyula, Kiss Nagy András, Kiss Sándor, Kõ Pál és Marton László domborművei ékesítik. A 19 dombormű a magyar szentek életébõl vett jeleneteket ábrázol.
 Kiss Sándor szobrászművész három relief elkészítésére kapott megrendelést. El is készítette a Boldog Gizella, Szent Erzsébet és Szent Margit életérõl szóló domborművek gipszmintáit, a művek kidolgozását, kifaragását azonban tanítványára, Bajnok Bélára bízta, aki járatosabb volt a kõmegmunkálásban. Bajnok Béla nagy megtiszteltetésnek vette a felkérést és örömmel látott munkához. A domborműveket süttõi mészkõbõl faragta ki, egyes részleteket pedig óarannyal vont be: így például Gizella királyné koronáját és a koronázási palást alakjait és mintázatát.
A Kiss Sándor által elkészített gipszvázlatok a finom részleteket nem tartalmazták, ezek művészi megoldásai Bajnok Béla alkotófantáziáját dicsérik. A domborművek ennélfogva a két művész közös alkotásának tekintendõk, amelyek immár negyed évszázada járulnak hozzá magas művészi kivitelükkel, szépségükkel, elmélyült mondanivalójukkal a vatikáni magyar kápolna meghitt és áhítattal teli hangulatához.
A Boldog Gizelláról szóló dombormű gipszvázlata ma is megtalálható Bajnok Béla műtermében. A bejárati ajtó fölé erõsített gipszreliefet féltve õrzi a szobrász: nemcsak a 25 évvel ezelõtti munkájára emlékezteti õt, hanem azóta elhunyt mesterére, Kiss Sándorra is.

F. A.  

forrás: http://www.pilisvorosvar.hu/vorosvariujsag/2005/aprilis/15.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése