2011. szeptember 26., hétfő

Ferences családok találkozója volt Egerben

 Ferences családok találkozója volt Egerben 2011.09.23-25. között. Melynek házigazdája a Minoriták voltak. A férfi szerzetesrendek a házigazdák mellett Kapucinusoktól és Kisebb Testvérektől is jelen voltak. A női szerzetesrendekből itt voltak Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregációból, Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővéreitől, Ferences Mária Misszionárius Nővérektől, Ferences Szegénygondozó Nővérektől és Szent Ferenc Kisnővéreitől. A világiak részéről a Ferences Világi Rend tagjai. Minden évben megrendezésre kerül a Ferences találkozó, így mindig más szerzetesrend ad otthont e szép családi alkalomnak. A mostani találkozónak a címe: Mit adhat a család a szerzetességnek és a szerzetesség a családnak?
Hétvégén hallhattunk tanításokat. Pénteken Sorskönyvről a Biblia tükrében Szabó József előadásában az Egri Szeminárium Spirituálisa. Este pedig beszámoló volt a Világi Találkozóról fra Didák OFM személyében. Szombaton Assisi Szent Ferenc lelkiségéből és regulájából merített az esemény főelőadója Jacob Chamakalayil, indiai származású kapucinus. Életünk viszont tagságaira vetítette rá Szent Ferenc lelkiségét. fra Bogdan OFMConv a Maximilian Kolbe atyának az életét és lelkiségét, odaadását világította meg a szerzetesség oldaláról. fra Pál OFM Conv: Árpád-házi Szent Erzsébet az édesanyák példaképe címmel tartott előadást, melyben kifejtette azokat a párhuzamokat, amikkel összehasonlítható a Szűz Máriával Árpád-házi Szent Erzsébet. Mind ezeken belül hangsúlyozva a Szent Erzsébet Ferences lelkületű életét, rámutatva arra, hogy Szent Ferenc megismerhette Erzsébet szentségi életét, melyről írásos dokumentum is tanúságot tesz. Vasárnap a TORG kisnővérek előadást tartottak a szerzetesség és a család párhuzamáról, valamint arról, hogy egyik a másik nélkül nem létezik a maga teljességben. fra György OFMConv megvilágította számunkra Minorita templom építészeti és festészeti jelentőségeit, ezen belül is az oltárok a freskók és szobrok ábrázolás módjait. Valamint az ott található és egyedülálló ereklyékről.
A napot és ezt a szép találkozót fra Zsolt OFMConv celebrálásával délben Szentmise zárta.

Eger Tv riportja:
http://www.tveger.hu/hirekreszlet.php?hir=3804 

Új Misszió honlapján további képek láthatók:
http://www.ujmisszio.hu/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=179:ferences-csaldok-tallkozja-egerben&Itemid=3





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése