2011. július 19., kedd




SZENT ANNA BÚCSÚ A GILITKA KÁPOLNÁNÁL

2011. JÚLIUS 24.


7:30 Gyülekezés a szarvaskői Római Katolikus Templom előtt
8:00 Zarándokmenet (6 km) indul a templomból
8:30 Vasútállomástól tovább indul a zarándokmenet az egri vonatot bevárva.
11:30 Búcsúi Szentmise a Gilitka kápolnánál

Szarvaskőből a hegygerincen Apátfalvára (Bélapátfalva) vezető út mellett 1750-ben Androvics Miklós szemináriumi rektor Szűz Mária édesanyjának, Szent Annának tiszteletére felépítette a Gilitka kápolnát.
A hagyomány szerint a tájat a bélháromkuti monostor alapítójáról, Kilit püspökről nevezték el, a Gilitka szó ennek becéző, népies változata. A helyen, ahol Szent Anna jelent meg, Baranyi István mikófalvi remete építette a kápolnát. Szent Anna napja Bélapátfalvának fogadott ünnepe: e napon (július 26) egy istenítéletszerű nagy vihar emlékezetére nem dolgoztak a mikófalviak sem. Főként Bélapátfalva, Szarvaskő, Mikófalva, Balaton, Felnémet és Bükkszentmárton népe ment Szent Anna napján szervezett körmenettel a kápolnához, ahol szentmisén vettek részt.

Ezen a vidéken Szent Anna közbenjárását a szerencsés szüléshez és a helyes gyermekneveléshez kérték

Előtte való nap az odavezető utakat kijavították. A Szarvaskő várát Bélapátfalvával összekötő régi szekérút mellett a Gilitka-patak völgyének lejtőjén épült 1750-ben a lesarkított négyzet alakú, csehsüvegboltozatos barokk kápolna. Kápolna felszerelése volt a Szent Anna kép és egy hordozható szószék, ami már sajnos nem látható. Az oltárképen Szent Anna a gyermek Máriát tartja jobbjával, aki a bal térdére fektetett nyitott Bibliát fogja, míg balját az imádkozó Mária bal vállán nyugtatja. A gyerekek is szerettek ide járni, mert itt ettek először bógyi szilvát, boldogasszonyi szilvát. Ekkor már 'szemezett' a kukorica is, amit e napra főztek Mikófalván. A kápolna az 1800-as évek második felében még jó állapotban volt. 1879-1880 években Zsasskovszky József érseki megbízott, apátfalvi plébános kezdeményezésére a tetőszerkezet és külső-belső kőművesmunkák felújítása történt. A kápolna és környezetének állapota az utóbbi évtizedekben sokat romlott. Dr Seregély István egri érsek hozzájárulásával Csuhány Béla okleveles építészmérnök kezdeményezésére és irányításával kezdődtek 2004-ben a helyreállítási munkálatok, melyek 2006-ra, a külső területrendezéssel együtt 2007-re fejeződtek be. A teljes körű - tereprendezést is magába foglaló - felújítás intézmények, gazdálkodó szervezetek és magánszemélyek önzetlen adományainak köszönhető. A felújított kápolnában minden évben szentmisével tartják meg a Szent Anna napi búcsút. A kegyhely az egri érsekség területén van. Megközelíthető Eger-Bélapátfalva vasútvonalán, közúton, gyalogosan a kék túrajelzésen egyaránt.

Itt az erdő mélyén minden, de minden imára hangolja az ide érkezőket!

Forrás:
Ipolyvölgyi Németh J. Krizosztom: Búcsújárók könyve Novitas b. Kft. Balassagyarmat, 1991. 38.old.,
Bükki Nemzeti Park Ig. leirata, helyszíni táblafelirat
Zudor Gábor: Bélapátfalva község tört. Kz. (EA 4813)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése