2011. december 16., péntek

Ferencesek utcája Izraelben

A rend pápai jóváhagyásának nyolcszázadik évfordulóján az izraeli Ramlehben, ahol vegyesen élnek zsidók és palesztinok, novemberben utcát neveztek el a ferencesekről, akik 1296-ban telepedtek meg a Tel-Avivhoz közeli városban.

A ferencesek nyolcszáz éves jubileuma alkalmából világszerte folytatódnak az ünnepi megemlékezések. Peruban például Köztársasági Becsületrendben részesítették a rendet. A díj átadása során elhangzott méltatás szerint Szent Ferenc a „béke apostola” volt, és követői, a ferencesek rendkívül értékes munkát végeztek az országban 1531-ben történt megtelepedésük óta. Az elismerést átvevő Emilio Carpio Ponce, a Tizenkét Apostolról Nevezett Ferences Rendtartomány provinciálisa kijelentette: a díj ösztönzést jelent a perui ferenceseknek, hogy új lendülettel folytassák sok évszázados evangelizációs, kulturális és karitatív tevékenységüket. A latin-amerikai ország életében Szent Ferenc fiai a kezdetektől fontos szerepet játszottak. Peruban ma is 270 ferences tevékenykedik, köztük a magyar Zserdin Antal Gellért püspök. A latin-amerikai ország népessége 28 millió, 88 százaléka katolikus.
A rend pápai jóváhagyásának nyolcszázadik évfordulóján az izraeli Ramlehben, ahol vegyesen élnek zsidók és palesztinok, novemberben utcát neveztek el a ferencesekről, aki 1296-ban telepedtek meg a Tel-Avivhoz közeli városban. A tűzijátékkal egybekötött ünnepség végén műsort adtak a kisváros ferencesek vezette iskolájának diákjai. Így már nemcsak Pest büszkélkedhet Ferenciek terével vagy Pécs a Ferencesek utcájával, hanem az izraeli város is.
A Szentföld keresztény emlékeinek megőrzése mindig fontos feladata volt a ferenceseknek. Maga a rendalapító is elzarándokolt ide. A 13. század óta jelen van itt a rend, és érdemeik elévülhetetlenek a szent helyek gondozásában. Napjainkban 184 ferences szerzetes tartozik a Szentföldi Kusztódiához, és Jézus földi életének szinte valamennyi helyszínén ők fogadják a zarándokokat. Két magyar ferences pap, Szabó Xavér és Nagy Endre folytat jelenleg biblikus tanulmányokat Jeruzsálemben.

forrás: Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése