2011. december 7., szerda

"A Karácsony akkor lesz szép, ha szívünkben és lelkünkben érettek vagyunk a békére"

Minden embernek szüksége van arra, hogy néha csendesség és béke vegye körül. Ilyenkor tudjuk végiggondolni, kinek okoztunk örömet, kivel tettünk jót. "A Karácsony akkor lesz szép, ha szívünkben és lelkünkben érettek vagyunk a békére" - tette hozzá Spányi Antal.

forrás: Népszava online 2011. november 27.

A Magyar Posta immár 23. alkalommal látja el a Nagykarácsonyon keresztül küldött küldeményeket alkalmi bélyegzéssel. Ott nyílt meg 1992-ben a Szeretetposta, ami azóta minden évben, advent első vasárnapján újra megnyílik. Nagykarácsonyban található 2000 óta a Magyar Betlehem is. Az 1936-ban épült nagykarácsonyi katolikus templom ritka belső térrel rendelkezik, míves fafaragványokkal ellátott a karzat, s fakazettás a mennyezet is. Oltárképén Szent István felajánlja az országot Szűz Máriának. Alkotója Takács István egykori, neves matyó festőművész. Az oldalfalakon Patay László ráckevei festő által 2001-ben festett nyolc kép látható az adventi ünnepeket bevezető, illetve az azokat kivezető szentekről: Xavéri Szent Ferenc, Damaszkuszi Szent János, Szent Miklós, Szent Lucia, Szent István, Szent János, az Aprószentek és Szent Szilveszter.

Először éppen 750 esztendővel ezelőtt, 1261-ben szerepel iratban Vörs; leglátványosabb építménye az 1720 körül felszentelt római katolikus templom, amit száz évvel később nagyvonalúan bővítettek, és késő barokk stílusban átépítettek. Egyedülálló az évtizedek óta ápolt hagyomány, a vörsi betlehemezés is. A Kis-Balaton szomszédságában fekvő, Somogy megyei település katolikus templomában először 1948-ban építettek betlehemet. Európa szerte páratlan a különleges beltéri betlehem, amelyet évről-évre időszakosan, újra megépítenek. A vörsi templomban a Jézus Szíve oltár helyén fogadja a betérőket a monumentális alkotás. A gipszből készült ember- és állatalakok kivételével minden természetes anyagból van, még a tavacska vize is. Mintegy félszáz láda mohát, több tucat fenyőfát és köbméternyi deszkát, lécet, gerendát használnak fel az építéshez.
A 90 Ft-os bélyegkép bal oldalán a nagykarácsonyi templom épülete, mellette pedig hazánk legnagyobb, Nagykarácsonyban található kültéri betlehemének részlete látható. A 115 Ft-os címlet bal oldalán a vörsi római katolikus templom épülete, mellette pedig a templomban évről-évre megépített, legnagyobb európai beltéri betlehem részlete. A bélyegképeken a „karácsony” feliratot és további díszítő motívumokat aranyszínű fóliával jelenítette meg a tervező. Az ívszélen a „75 ÉVES A NAGYKARÁCSONYI TEMPLOM” felirat ismétlődik. A sorozathoz tartozó alkalmi borítékon a bélyegeken látható templomok láthatók, az alkalmi bélyegző motívuma az angyal.

forrás: Infovilág 011-10-30 08:40 - Somlai Orsolya 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése