2012. március 5., hétfő

Egy blogger pap evangelizációs tapasztalatai

Adjunk teret Istennek a kommunikáció világában

Lima, Peru, 2010. március 5. (zenit.org)
Manuel Tamayo atya elismeri, hogy néha tiszteletlen tréfákat kell elviselnie, de örül annak, ha megtudja, hogy megtért valaki, vagy értelmet talált írásaiban. Arra emlékszik, amikor papnövendék korában hallotta, amint St.Josemaia Escivá, az Opus Dei alapítója a fiatalokat újságírásra ösztönözte. Úgy gondolta, hogy a keresztény tanítást minden eszközzel közel kell hozni az emberekhez.
Tamayo atya újságíró karrierje egy fényképezőgéppel kezdődött, amit még kisiskolás korában kapott. Később ő tájékoztatott II. János Pál perui látogatásáról.
Legfőbb gondja a keresztény oktatás hiánya és az, ahogyan a társadalom egyre inkább pogánnyá, materialistává válik. Nemrég egy felmérés kimutatta, hogy egy tizenéves átlagosan havonta egyszer beszél az apjával, de naponta 2-3 órát tölt a számítógépénél.
Tamayo atya három éve ír blogot, és használja a Facebook-ot is. Szomorúan látja, hogy a fiatalok milyen képeket tűznek fel a falukra, és hogyan beszélgetnek. Érvelésük szegényes, a természetfeletti témák nem érdeklik őket. A blog révén azonban közöttük van, bár néha ostoba tréfákat kell elviselnie.
A médián keresztül végzett evangelizációnak vannak veszélyei. Figyelni kell, hogy ne töltsünk túl sok időt a számítógépnél. Ő még mindig használ jegyzetfüzetet, ez és egy-egy könyv mindig van nála, így tud olvasni, és gondolatait fel tudja jegyezni. A számítógép előtt már fél óra alatt meg tud írni két oldalt, amit azután egy perc alatt szétküld.
Állítja, hogy a kommunikációé a jövő, és ebben megvan az Egyház és a papok szerepe. Fontos, hogy teret nyerjenek a kommunikációs világban, és egészséges, tiszta eszközökkel hirdessék a keresztény tanítást. Azt tanácsolja a püspököknek és a papoknak, hogy ne szalasszák el a katekézis ilyen módjának lehetőségét. Működjenek együtt, és képezzenek ki jó kommunikációs szakembereket, akik magas minőségi színvonalú programokat állítanak elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése