2012. szeptember 26., szerda

Bíró László: a válságba jutott embernek közvetítjük az Egyház tanítását

Hogyan tehetjük családbaráttá a környezetet; megtaláljuk-e a helyes utat a hamis tolerancia és a rigorozitás között a házasság felbonthatatlanságáról beszélve – fogalmazta meg Bíró László püspök az idei őszi családpasztorációs papi találkozó főbb kérdéseit.  A Leányfalun tartandó találkozóra még lehet jelentkezni.
Szeptember 24. és 26. között lesz a családpasztorációs papi találkozó Leányfalun a Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban.
A találkozó egyik kiemelt kérdésköre a magyar társadalom családbaráttá formálása. A magyar jogalkotásban az utóbbi években több olyan kezdeményezésnek vagyunk tanúi, melyek célja a társadalom családbaráttá válása. Bíró püspök szerint örülhetünk annak az értékszemléletnek, amit a magyar jogalkotás ebben a kérdésben követ.
A családpasztoráció egyik nagyon fontos kihívása foglalkozni a házasság területén kialakult mai viszonyokkal. Válaszolni kell az egyházi törvényeknek nem megfelelő házasságok, az újraházasodás, a csonka családok problémájára. Az irgalmasság pasztorációja téma érinti ezeket a viszonyokat. Bíró László püspök rámutatott: a Vatikán is kiemelten kezeli az ezen kihívásokkal való foglalkozást. A családreferens püspök szerint a házasság felbonthatatlansága nem pusztán jogi probléma, hanem antropológiai és szentségi dimenzióban kezelendő. Fontos megtalálni azt a módot, hogy jól kommunikáljuk az Egyház tanítását a válságba jutott ember felé. Az irgalmasság vezessen minket; tudnunk kell, hogy az igazság a szeretettel együtt képes hatni – mondta Bíró püspök. Azt az utat keressük, ami az irgalmasság jegyében a hamis tolerancia, az engedékenység és a rigorozitás két szélsősége között halad.
A találkozó harmadik nagy témaköre előremutat, a hit évére való felkészülés.
Időpont: 2012. szeptember 24-26.
Helyszín: Szent Gellért Lelkigyakorlatos Ház, 2016 Leányfalu, Móricz Zsigmond u. 141.

„Magyar Kurír”: forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése