2011. szeptember 13., kedd

Újraéledő hagyományok Kisboldogasszony napján


 
Szeptember 8-án Szűz Mária születésnapját ünnepelte az Egyház. Az ezt követő vasárnapon, azaz 11-én dr. Racs Csaba Egerbaktai plébános vezetésével 11 év után újra gyalogos zarándokok érkeztek az egri Kisboldogasszony templom búcsújára. A zarándokok reggel 7 órakor indultak útnak 31 fővel, melyben túlnyomó részt fiatalok voltak. Egerbaktáról, Egerbocsról, gyalogos zarándokok, Bátorból, Hevesaranyosról, és Miskolcról is érkeztek ünneplő testvérek. Középkorú zarándokoktól megtudtuk erre a búcsúra ők gyermekkoruktól kezdve jártak gyalogosan. Feltehetően ez a zarándoklat a világháborúval kapcsolható össze, mely kapcsán fogadalomból kezdhettek el Kisboldogasszony tiszteletére ide zarándokolni. Sajnos a pontos okot, hogy miért is kezdődött el az 1945 utáni gyalogos zarándoklat arra még az Egerbaktai hívek sem tudták még megadni a választ. Ettől függetlenül töretlenül és boldogan jelentették ki, hogy e hagyományt, ami 11 évig megszakadt, azt most innentől kezdve újra élesztik. A gyalogos zarándokok között nem csak jó fizikummal rendelkező hívek jöttek, hanem volt olyan is, aki gyalogosan bottal tette meg az oda-vissza utat. Agyműtétek sorozata után, hálát adni jött a Szűz Anyának, mert hitében a nehéz időkben is megtartotta őt.
            A délelőtti búcsún, Szentmisén és körmeneten 400-500 fő közötti létszámban vettek részt, míg a délutánin közel 400 fő ünnepelt, ezzel is emelve az ünnep szépségét és mélységét. Délutáni Szentmise meghívott vendége Juhász Ferenc atya. Prédikációjában elmondta, hogy olyan érzés hatotta át, mintha haza jönne. Hiszen egykor Ő maga is plébánosa volt a Kisboldogasszony templomnak. Szép emlékekkel megrakodva érkezett közénk, melyben kifejtette mit adhat számunkra Szűz Mária születésnapja. Mind ezt emelkedett hangulatban és meghatódva mondta el számunkra. Fertálymesterek testülete is képviseltette magát, mint egy hat fővel. 
             Ünnepi díszben felragyogott az egész temető, egész héten készülődtek a hívek a sírok rendbetételére. Ugyanilyen lelkesen vágytunk mindannyian a Kisboldogasszony születésnapjára, hiszen mindannyian, akik odajárunk Szentmisére, elhunyt hozzátartozók sírjainak gondozására mind vártuk a búcsú napját. 

Búcsúról képek itt láthatók: https://picasaweb.google.com/111305479942290439476 

2011. szeptember 12.  Eger

Szabó Tamás és Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése