2012. május 23., szerda

"felszentelte a Boldog Gizellát ábrázoló domborművet, a vatikáni magyar kápolnában látható mű pontos mását."


1980. október 8-án II. János Pál pápa felszentelte a római Szent Péter bazilika altemplomának magyar kápolnáját, amelyet magyar művészek alkotásaival díszítettek. 25 évvel a kiemelkedő jelentőségű esemény után, december 30-án a Karátsonyi-ligeti Szent Család templom búcsúján dr. Paskai László bíboros felszentelte a Boldog Gizellát ábrázoló domborművet, a vatikáni magyar kápolnában látható mű pontos mását.
Nagyításhoz kattintson a képre!
Az utolsó simítások a domborművön (Fotó: F. A.)

A mészkő dombormű Szent István királyunk bajor származású feleségét a magyar koronázási palásttal ábrázolja. A dombormű gipszvázlatát Kiss Sándor készítette, a művészi kidolgozás Bajnok Béla érdeme. Amint azt újságunk 2005. áprilisi számában leírtuk, Kiss Sándor három reliefje díszíti a vatikáni magyar kápolnát, mindhármat Bajnok Béla dolgozta ki. Az eredeti gipszvázlatok közül a Boldog Gizellát ábrázoló relief még ma is megtalálható Bajnok Béla Dugonics utcai műtermében.
Amikor 2004 őszén Boros Zoltán plébános úr ellátogatott a szobrászhoz, rögtön felmerült benne az ötlet: jó lenne, ha a művész a vázlat alapján újra megfaragná a művet a Szent Család templom számára.
Nagyításhoz kattintson a képre!
A művész a felszentelt domborművel (Fotó: Bajnok Ildikó)

Az elgondolást tett követte: megkezdődött az aprólékos, nagy mesterségbeli tudást és művészi megjelenítő erőt igénylő munka. Tavaly tavasszal – amikor Bajnok Béla műtermében jártunk –, már csaknem teljesen készen volt a mű. Boros Zoltán plébános úr kérésére azonban áprilisban megjelent cikkünkben nem ejtettünk szót erről. De még a művészről szóló decemberi portrénkban is mindössze annyit írtunk: a művész „nemrégiben fejezett be egy nagy művet (hogy ez mi, egyelőre maradjon még titok), amely majd városunkat gazdagítja.” A plébános úr ugyanis szerette volna meglepni vele a híveket.
A szépséges dombormű méltóságot, meghittséget, nyugalmat és hitet áraszt. Nagyszerű ékessége a ligeti templomnak. Ahogy Teréz anya reliefje is, amely szintén ama bizonyos műterem-látogatás alkalmával tetszett meg a plébános úrnak, s amelyet a művész felajánlott a templom számára.
Nagyításhoz kattintson a képre!
A Teréz anyát ábrázoló relief
(Fotó: Bajnok Ildikó)

Mindkét mű felszentelésére a dr. Paskai László bíboros által celebrált december 30-i szentmise elején került sor. Dr. Paskai László bíboros és Boros Zoltán plébános méltatta a hívek előtt Boldog Gizella és Kalkuttai Szent Teréz példamutató személyiségét, jámbor életét és köszönetet mondtak a művek alkotójának, Bajnok Bélának, hogy megörvendeztették a templom rendszeres látogatóit e nagyszerű műalkotásokkal.
– Nagy szeretettel készítettem a domborműveket. Nagyon jó érzés, megnyugvás számomra, hogy jó helyre kerültek – mondja a reliefek felszentelése után a művész, s még hozzáteszi: – Vannak még terveim újabb alkotások készítésére: amíg élek, dolgozom, amíg dolgozom, addig élek…
Öröm számunkra, hogy Vörösváron már két műalkotás is megörökíti Boldog Gizella alakját. Ha Szent István királynak is állítana szobrot a város, igaz örömünk még teljesebbé válna...

F. A.

forrás: Vörösvári Újság  2006 január

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése