2012. október 14., vasárnap

Kiss Szaléz volt az első plébánosuk


Hetven éve, 1942. október 11-én telepedtek le a ferencesek Debrecenben, az akkor alakult Szent István–plébánián szolgáltak. A templom első plébánosa Kiss Szaléz volt, akinek boldoggá avatása folyamatban van. A plébánia közössége október 13–14-én emlékezik ferences múltjára.
Szombaton 18 órakor szentmisével indul a rendezvény, majd a jelenlegi plébános, Tóth László az egyházközség ferences múltjáról és Zarándy Kleofás ferences Assisi Szent Ferencről tart előadást. Vasárnapi 9.30-kor Kleofás atya főcelebrálásával tartanak ünnepi szentmisét, melyben megemlékeznek a plébánián szolgált ferences atyákról és a templomszentelés 74. évfordulójáról. A szentmisét követően megkoszorúzzák a ferences atyák szolgálatára és elhurcolására emlékeztető, 2010-ben elhelyezett emléktáblát.
A debreceni ferences plébánia első plébánosa P. Kiss Szaléz volt, aki 1942 nyarán érkezett haza Amerikából, ahol a magyarok lelkipásztora volt. Az ő nevéhez fűződik az új plébánia megszervezése. A vele jött két káplán közül az egyik P. Krupa Sándor Kolumbán, a másik P. Kovács Kristóf volt, aki két évvel később Újvidéken lett vértanú.
Kiss Szaléz a plébániáról való távozása után, 1944-ben a gyöngyösi ferences hittudományi főiskola tanára és magisztere lett. 1946-ban koholt vádak alapján Sopronkőhidán kivégezték. A gyónási titkok vártanúja. Boldoggá avatása folyamatban van. A debreceni plébánián utóda P Faddy Othmár volt. A ferencesek 1950-ig szolgálták Debrecen katolikus hívő népét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése